Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τζάμπορι στους Αιθέρες - Τζάμπορι στο Διαδίκτυο..



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου ( 16-17-18/10/2015) οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο η δράση JOTA (JAMBOREE ON THE AIR) -JOTI (JAMBOREE ON THE INTERNET). 

Μια συναρπαστική δράση που στόχο της έχει να ενώσει όλους τους Προσκόπους από όλο τον κόσμο και να εστιάσει στην παγκόσμια δυναμική της Προσκοπικής Κίνησης. Σε αυτήν συμμετείχαν Πρόσκοποι και Οδηγοί, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης.

Η Αγέλη και η Ομάδα, με την βοήθεια της βαθμοφόρου Εύης Χατζηαθανασίου η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της δράσης στο κομμάτι της Περιφερειακής Εφορίας της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, έλαβαν μέρος στο JOTA- JOTI και κατάφεραν να επικοινωνήσουν με πάρα πολλούς Προσκόπους ανά τον κόσμο.

Στο κομμάτι του JOTA τα παιδιά της Ομάδας σκορπίστηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης και με την χρήση ασυρμάτων VHF κατάφεραν να φέρουν εις πέρας κάποιες αποστολές σύμφωνα με τις οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου. 

(Η ενωμοτία των "Γερακιών" ποζάρει μπροστά από τις κούκλες του εμπορικού κέντρου) 

Το Κέντρο αυτό, ήταν ένας ραδιοερασιτεχνικός σταθμός με τον οποίο η βαθμοφόρος επικοινωνούσε με τις ενωμοτίες και είχε τοποθετηθεί στην λέσχη μας. 
Εκτός από τις αποστολές με τον σταθμό αυτό οι ενωμοτίες είχαν την δυνατότητα και την τύχη να επικοινωνήσουν μέσω συχνοτήτων με άλλες πόλεις-χώρες. 
Η ενωμοτία των "Αετών" , λοιπόν, στάθηκε τυχερή γιατί απάντησε στην κλήση των Προσκόπων της Χίου. Το σκηνικό ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ευχάριστο για τα παιδιά καθώς σε ανύποπτο χρόνο ακούστηκε από τον σταθμό η μαγική λέξη "CQ JAMBOREE" ,"CQ JAMBOREE" . Έσπευσαν, απάντησαν στην κλήση και αντάλλαξαν χαιρετισμούς με τους Χιώτες φίλους μας. Οι πόλεις με τις οποίες καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, εκτός της Χίου, ήταν η Ιεράπετρα και η Θεσσαλονίκη.







Η Αγέλη από την άλλη έμαθε για την χρήση των VHF, για τον σταθμό και για την λειτουργία  όλων των μηχανημάτων που είχαμε μέσα στην λέσχη.










Στο κομμάτι του JOTI Αγέλη και Ομάδα, σπεύσαμε στους υπολογιστές που ήταν στημένοι στο σύστημά μας και αρχίσαμε την πολύωρη επικοινωνία με όλο τον κόσμο. Μιλήσαμε με Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Μεξικό, Πορτογαλία, Γαλλία, Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες και μοιραστήκαμε εμπειρίες, ιδέες, απορίες ακόμα και μυστικά. 


Η δράση αυτή άρεσε σε μικρούς και μεγάλους, μας έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με άτομα που δεν πήγαινε στιγμή το μυαλό μας ότι θα τα γνωρίσουμε, παίξαμε, χορέψαμε μπροστά στην κάμερα με τους φίλους μας, μάθαμε πως λειτουργούν άλλες χώρες και δώσαμε ραντεβού για το 2016. 

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μάκη Μάστορα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση του JOTA καθώς έστησε και μας έμαθε πως λειτουργούν 
 τα μηχανήματά στην λέσχη μας, βοήθησε στις κλήσεις των άλλων Προσκόπων τα παιδιά της Ομάδας και μοιράστηκε με τα λυκόπουλα εμπειρίες του. 

Έ-έ-έρχεται το JOTA-JOTI 2016, γιαυτό. . . . ετοιμαστείτε!